پرهیز از لجبازی

 این یک واقعیت است که پیدا کردن‌ها آسان ولی نگهداشتن‌ها دشوار است.به عنوان مثال پیدا کردن پول با اینکه دشوار است ولی ممکن است در فرصتی به آسانی بدست بیاید ولی نگهداشتن و حفظ آن به مراتب از بدست آوردن آن دشوارتر است. زن و شوهری که با یکدیگر عقد ازدواج می‌بندند به طور طبیعی [...]

 این یک واقعیت است که پیدا کردن‌ها آسان ولی نگهداشتن‌ها دشوار است.به عنوان مثال پیدا کردن پول با اینکه دشوار است ولی ممکن است در فرصتی به آسانی بدست بیاید ولی نگهداشتن و حفظ آن به مراتب از بدست آوردن آن دشوارتر است. زن و شوهری که با یکدیگر عقد ازدواج می‌بندند به طور طبیعی خداوند الفت و صمیمیت را بین آن دو برقرار می‌سازد، و هر دو نسبت یه یکدیگر علاقه‌مند می‌گردند. هنر و ابتکار در این است که زن و مرد بتوانند این صفا و صمیمیت را تا پایان عمر دوام و استمرار بدهند.

هر کاری بدون علت و عاملی بوجود نمی‌آید برای استمرار بخشیدن صمیمیت‌ها، زن و مرد باید  با هوشیاری کامل همه عواملی که به نوعی می‌توانند در این صفا و صمیمیت اخلال ایجاد کنند را از بین ببرند، متقابلاً هر دو بکوشند با علل و عوامل تازه و نوینی صمیمیت موجود را افزایش دهند. یکی از روحیاتی که خیلی سریع و تند صفا و صمیمیت محیط خانوادگی را لطمه زده و در مواردی آن را تبدیل به کینه‌توزی و دشمنی می‌کند برخورداری زن و مرد از روحیه نازیبای لجاجت است. لجاجت یکی از صفات ناپسندی است که به شدت عواطف و احساسات دیگران را جریحه‌دار نموده، پیوندهای دوستی و یگانگی را از هم می‌گسلد. بر اثر این روحیه در مواردی کانون خانوادگی به جهنمی سوزان تبدیل شده همه اعضاء خانواده در آتش سوزان آن می‌سوزند. حالا این بحث مطرح می‌گردد که چگونه روحیه لجبازی در محیط خانوادگی راه پیدا می‌کند؟

تردیدی نداریم که در مواردی خواسته‌های منطقی و معقول زن و مرد در محیط خانوادگی انجام نمی‌گیرد، بدیهی است طرز برخورد زن و مرد در این موارد نقش به سزائی در پیدایش روحیه لجبازی و عدم آن دارد به عنوان مثال مرد خانه از همسرش در فرصتی می‌خواهد که به دیدار مادرش بروند زن خانه از پذیرش این کار خودداری می‌نماید، شاید هم در واقع از نظر روحی و جسمی آمادگی لازم را نداشته باشد. در فرصت دیگری زن خانه از مرد انجام کاری را تقاضا می‌کند مرد خانه اگر متعادل و عاقل باشد عدم موافقت همسرش را در دیدار مادر با توجیه مثبتی پذیرا شده، از این گذرگاه هیچ نوع رنج و ملالی به دل خود راه نمی‌دهد، بدیهی است هیچ نوع تصادفی بوجود نیامده و مرد خانه دچار روحیه لجبازی نخواهد شد.

ولی اگر با تفسیری منفی عدم حضور همسرش را توجیه کند از نظر روحی و روانی دچار کینه‌توزی شده در انجام خواست همسرش عمداً تعلل می‌ورزد و آن خواسته را انجام نمی‌دهد روی این اصل پیدایش روحیه لجبازی معلول عدم تعادل روحی و فکری افراد است. بدیهی است پیدایش هر نوع روحیه لجبازی از طرف زن یا مرد موجب می‌گردد که طرف مقابل نیز به روحیه لجبازی بپردازد.

به طور فشرده چیزی که روحیه لجبازی را بوجود می‌آورد تجزیه و تحلیل‌های غلط افراد است و اگر انسان‌ها با برخورداری از سعه صدر و خوش‌بینی، اعمال انسان‌ها را برآورد کنند هرگز دچار لجبازی نخواهند شد زیرا به این واقعیت ایمان داریم که ممکن است علل و عوامل متعددی از انجام عمل جلوگیری به عمل آورد، نگذارد خواسته‌ها تحقق یابد بنابراین فردی که کاری را انجام نداده مقصر نبوده است. وقتی این طور قضایا را تجزیه و تحلیل کنیم بجای بدگمانی و سوءظن حرمت و شخصیت طرف مقابل کماکان محفوظ مانده نسبت به او صمیمی خواهیم بود، محتوای برخی از روایات اسلامی حاکی است که شخص با ایمان در ارتباط با دیگران و درگیری‌ها و مخالفت‌ها هرگز کینه‌ای بدل نگرفته وقتی از جلسه خارج می‌گردد همه کدورت را به فراموشی می‌سپارد.

برای پیشگیری از کینه‌توزی‌ها و دشمنی‌ها و پرهیز از روحیه لجبازی سعی کنیم با برخورداری از روحیه گذشت عدم توفیق افراد را به علل و عوامل جسمی و روانی نسبت داده محبت و لطف خود را از آنان دریغ نداریم.

با انجام چنین برنامه‌ای دو کار انجام داده‌ایم. اول ضمیر و خاطر خود را از عقده‌ها و کینه‌توزی‌ها خالی کرده روح و روان خویش را از آرامش و سکون خارج نساخته‌ایم. دوم با ابراز لطف و محبت طرف مقابل را عملاً شرمنده کرده الگوی مجسمی برای او خواهیم بود تا او نیز در ارتباط با دیگران براساس اقتباس، با دیگران به مقابله نپردازد و صلح و صفا را کماکان حفظ نماید.

یکی دیگر از روش‌هایی که می‌تواند از بروز لجاجت‌ها جلوگیری کند این است وقتی از انجام کاری بازمانده و نتوانستیم آن را انجام دهیم در فرصت مناسبی علل و عوامل ناتوانی خویش را بازگو کرده به شخص مقابل تبیین نماییم که انجام کار مطابق مراد و خواست ما بوده ولی متأسفانه بنا به عللی از انجام آن محروم ماندیم ضمناً متعهد گردیم که در اولین فرصت به انجام آن کار خواهیم پرداخت.

پرواضح است که بازگو کردن این نکات برای طرف مقابل فرصت کج اندیشیدن را به او نخواهد داد و زمینه پیدایش روحیه لجاجت را از بین خواهد برد. توجه داشته باشیم که لج و لجبازی بیماری خطرناکی است که در فرصت کوتاهی کانون صمیمی خانواده را به جهنمی سوزان تبدیل می‌سازد بدیهی است ادامه زندگی در چنین خانواده‌هایی که دچار لجبازی هستند علاوه بر اینکه سخت و دشوار است نمی‌‌تواند از استحکام برخوردار باشد بناچار دیر و یا زود دچار گسستگی خواهد شد. بکوشیم برای حفظ استحکام خانواده از بروز و استمرار روحیه لجاجت جداً جلوگیری بعمل بیاوریم.

     منبع : کتاب تعادل و استحکام خانواده