وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به برنامه کلان خود گفت: ترویج فرهنگ اصیل، اصلاح فرهنگ عمومی و سبک زندگی بر اساس سبک زندگی ایرانی _ اسلامی، رشد فضائل اخلاقی، تقویت عفاف و حجاب و ترویج فعالیتهای قرآنی جایگاه ویژهای در برنامه این وزارتخانه خواهد داشت.
به نقل از ایکنا، علی جنتی، وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی، امروز، 24 مردادماه در صحن علنی مجلس شورای اسلامی در دفاع از برنامههای خود، با بیان اینکه آمدهام برای تصدی مسئولیتی دشوار اعلام آمادگی کنم، اظهار کرد: به عنوان فرزند کوچک امام راحل و و رهبر معظم انقلاب برای رسادن پیام معنویت به جهان اعلام آمادگی میکنم.
وی افزود: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مسئولیتی بزرگ و پرمخاطره است و به خوبی به سختی راه آگاهم و میدانم سخنگویی 7 هزار سال فرهنگ ایران دشوار است.
جنتی با تأکید بر اینکه تصدی وزارت فرهنگِ امالقرای جهان اسلام آن هم در روزگار پرحادثه کنونی آسان نیست، گفت: به خوبی میدانم که فرهنگ باید اولویت نخست کشور باشد، چرا که فرهنگ زبان اصلی انقلاب اسلامی و هنر زبان گویای سرزمین پارسه است.
وی تصریح کرد: ایران فرهنگی مرز نمیشناسد و طنین پژواک آن از شرق تا غرب را در نوردیده است و حتی چشم امید جهان غرب که در تاریکی مغرب به سر میبرد، به شرق دوخته شده است و در جهان کنونی فرهنگ و هنر تنها وسیله پرکردن اوقات فراغت نیست.
جنتی با اشاره به تهاجم فرهنگی غرب و مقابله با فرهنگ غربی گفت: ایستادگی در برابر این تهاجم با بازگشت به خویستن خویش و رسیدن به ریشهها میسر میشود؛ بازگشت به خویشتن، یعنی بازگشت به دین و اسلام رحمانی و گذشت و عفو و کرامت حرمت مؤمن؛ بازگشت به اسلامی که پیامبرش پیامرسان رحمت است و اسلامی که برای همه نسلها و ملتهاست؛ اسلامی که واپسگرایی و تحجر را بر نمیتابد و بر عقلانیت و خردگرایی پا میفشارد.
وی همچنین اظهار کرد: باید به به ایرانی بودن خود و فرهنگ و تمدن 7 هزارساله خود ببالیم؛ چرا که ایران همواره سرزمین توحیده بوده است و پیروان ادیان مختلف در کنار یکدیگر در این سرزمین زیستهاند.
جنتی با بیان اینکه ایران سرزمین علم، حکمت و دانایی و عرفان ناب اسلامی است، افزود: اسلام و ایران دو روی سکه هویت ایرانیان است.
وی خطاب به نمایندگان مجلس گفت: در صورت تصدی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میکوشم چهره ایران توحیدی و معنویتگرا و ایران غنایافته از اسلام ناب را به جهانیان بشناسانم و با کمک نخبگان فرهنگ، زبان فارسی را به عنوان زبان دوم جهان اسلام تقویت کنم و راه را بروی نفود فرهنگ بیگانه ببندم؛ فارسی زبانان را گرد هم آورم و اتحادیه فارسیزبانان را ایجاد کنم.
جنتی خاطرنشان کرد: تلاش خواهم کرد با اعزام سفیران فرهنگی شایسته، دیندار و کارآمد راه را برای همکاری و همگرایی با جوامع اسلامی هموار سازم و میکوشم از ظرفیت ریاست دورهای در جنبش عدم تعهد برای رساندن پیام دوستی ملت ایران به جهانیان نهایت استفاده را داشته باشم.
وی ارتقای جایگاه نمایندگی فرهنگی ایران در سایر کشورها را از دیگر برنامههای خود خواند و افزود: تلاش میکنم با اعزام بزرگان فرهنگ و هنر به سایر کشورها به عنوان رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی، این جایگاه را ارتقا دهم.
جنتی با تأکید بر اینکه هنر بهترین سفیر ایران می تواند باشد، گفت: در دورهای نامزد تصدی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شدهام که جمع کثیری از نخبگان فرهنگ دینی و فرهنگ و هنر از دولت فاصله گرفتهاند و تنشهای بیحاصل و برخوردهای نسنجیده و کشمکشهای بیثمر در برخورد با اصحاب فرهنگ و هنر دیده میشود؛ خواهم کوشید بدون ذرهای عدول از ارزشهای اسلامی و انقلابی، آرامش و اعتدال را به عرصه فرهنگ و هنر بازگردانم و مدیرت را به اهلش بسپارم.
جنتی با رد تفکر لیبرالی نسبت به فرهنگ و تعریف هنر برابر هنر گفت: هنر وسیلهای برای تعالی روح بشر است و نمیتواند از ارزشهای اصیلش تهی باشد.
وی در ادامه سخنان خود به برنامه های کلان خود اشاره کرد و افزود: اصول برنامه هایم برگرفته از استاد بالادستی همچون سند چشم انداز، سیاست های کلی و برنامه پنجم است.
ترویج فرهنگ اصیل، اصلاح فر هنگ عمومی و سبک زندگی بر اساس سبک زندگی ایرانی _ اسلامی، رشد فضائل اخلاقی، تقویت فرهنگ عفاف و حجاب و ترویج فعالیت های قرآنی از جمله سیاست های کلانی بود که علی جنتی به آنها اشاره کرد و گفت: این اصول در برنامه های آتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از جایگاه ویژه ای برخوردار خواهد بود.
جنتی دوران دفاع مقدس را گنجینه مهمی برای ارتقای فرهنگ ایثار در جامعه یاد کرد و گفت: از دیدگاه علما، بزرگان و مراع عظام تقلید به عنوان سرمایه بزرگ و پشتوانه فرهنگی استفاده خواهم کرد.
مردمی کردن و عدالت فرهنگی از دیگر برنامه های ارائه شده از سوی علی جنتی بود که در این مورد اظهار کرد: عدالت فرهنگی یعنی ایجاد فرصت برابر برای همه هنرمندان فرهیختگان و ایجاد فرصت دسترسی برابر به کانون های فرهنگی برای همه لایه های اجتماعی و به عنوان مثال بردن کتاب به همه شهرها و روستاها که تقویت مجامع فرهنگی و تشکل های صنفی فرهنگی یکی از راه های رسیدن به این هدف است.
وی با تأکید بر ضرورت توجه به تمرکز زدایی و تراکم زدایی در مدیریت فرهنگی گفت: بر این باورم که به مدیریت های محلی و استانی باید اعتماد کرد.
جنتی تأکید بر آموزش و حمایت از خلاقیت ها در عرصه های گوناگون فرهنگی را نیز ضروری دانست و افزود: برای اصلاح فرهنگ عمومی و سبک زندگی که مورد تأکید رهبر معظم انقلاب است باید از مدارس آغاز کرد؛ ایجاد روحیه خودباوری، دین باوری و درونی کردن ارزش های اخلاقی تنها با یاری وزارت آموزش و پرورش و هماهنگی بین بخش ها ممکن است؛ بنابراین خواهم کوشید با همکاری وزارت آموزش و پرورش و علوم برای ارتقای فرهنگ عمومی گام های بلندی بردارم.
پیش از سخنان علی جنتی، جواد کریمی قدوسی، منتخب مردم مشهد در مجلس به عنوان مخالف وزیر پیشنهادی در سخنانی اظهار کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرارگاه بزرگ فرهنگی است که در زمان صلح، جنگ و تهدید و شبیخون باید از فرهنگ ملت دفاع کند.
وی با اشاره به نقشه راه دشمن برای مقابله با فرهنگ ملت ایران گفت: مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن در برنامه وزیر پیشنهادی پررنگ مطرح نشده است؛ در حالی که این مسئله دغدغه رهبر معظم انقلاب، ملت و نمایندگان است.
کریمی قدوسی با یادآوری آسیبهایی که پیش از این متوجه وزارت ارشاد و فضای فرهنگی کشور بود، گفت: اگر فضاهای فرهنگی گذشته بخواهد برگردد، ملت ایران اجازه نخواهد داد ذره ای انحراف ایجاد شود.
مخالف بعدی، حجت الاسلام حمید رسایی، منتخب مردم تهران بود که گفت: جنس مخالفت من جنس دغدغهای است و علی جنتی نمی تواند این دغدغه ها را برطرف کند.
وی اظهار ارادتمندی فکری وزیر پیشنهادی به یکی از شخصیت های نظام را علت نگرانی خود خواند و گفت: باید ارادت فکری به رهبری باشد و این در عمل خود را نشان دهد.
رسایی با بیان اینکه وزارت ارشاد یک وزارتخانه فکری و اجرایی است، یادآور شد: این وزارتخانه فروعات بسیار زیادی دارد.
وی با اشاره به برنامه ارائه شده از سوی وزیر پیشنهادی گفت: این برنامه کلمات روی کاغذ است و همت و اراده ای برای اجرای آن در برنامه مدون دیده نمی شود، چرا که قاطعیتی در این برنامه ندیده ام.
رسایی همچنین خواستار ارائه توضیحاتی از سوی علی جنتی در مورد برنامه های خود در بخش های مختلف و اعلام موضع در برابر افراطی ها شد.
در ادامه رسیدگی به وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی، عوض حیدرپور، منتخب مردم شهرضا در سخنانی با اشاره به شخصیت علی جنتی گفت: وی ولایت مدار، پاکدست، اخلاقی، کارآمد و صالح و معتقد به صلاح و اصلاح نسل آینده است.
وی با اشاره به سوابق انقلابی و حوزوی علی جنتی گفت: در دوره ای که در صدا و سیمای خوزستان مشغول بود کادرسازی را جزء برنامه های خود داشت که امروز بسیاری از آنها در صدا و سیمای تهران مشغول هستند؛ وی همچنین پس از ورود به صدا و سیمای تهرانی قانونی در مورد مقررات حاکم بر صدا و سیما تدوین کرد که امروز این سازمان خود را مدیون آن قانون می داند.
استانداری خوزستان در دوران دفاع مقدس از دیگر خدمات علی جنتی بود که حیدرپور به آن اشاره کرد و گفت: وزیر پیشنهادی در آن دوره در کنار نقش اجرایی خود، نقش دفاعی خود را نیز به خوبی انجام داد و در نقش رزمنده در کنار سایر رزمندگان به ایفای نقش پرداخت.
وی به برنامه های ارائه شده از سوی وزیر پیشنهادی اشاره کرد و گفت: این برنامه مدون و دقیق و مطابق با برنامه پنجم توسعه است.
حیدرپور افزود: با توجه به سوابقی که وزیر پیشنهادی دارد فرهنگ را به خوبی می شناسند و با اسلام نیز کاملاً آشناست و می تواند به وظیقه خود در این وزارتخانه عمل کند.
سیداحمدرضا دستغیب، منتخب مردم شیراز دیگر موافقی بود که پشت تریبون حاضر شد و گفت: دغدغه ها، مطالبات و انتظارات رهبر معظم انقلاب در برنامه علی جنتی دیده می شود.
وی با بیان اینکه برای رسیدگی به مسائل فرهنگی نیاز به ارتباط و تعامل گسترده با حوزه های فرهنگی و نهادهای مرتبط دارد، اظهار کرد: به دلیل عقبه دینی، پشتوانه اعتقادی و ارتباط با حوزه های مختلف، وزیر پیشنهادی می تواند عناصر فعال را به اجماع رسانده و با سازمان دهی این نیروها به مدیریت فرهنگی بپردازد.
حیدرپور با اشاره به توجه وزیر پیشنهادی به مسئله پیوست فرهنگی و مهندسی فرهنگی گفت: دشمن شناسی و شناخت محیط های خارجی و داخلی از شاخصه های وزیر پیشنهادی است.
وی تصریح کرد: کار وزارت ارشاد برگزاری چند جشنواره نیست؛ علی جنتی باور دارد که در فعالیت های فرهنگی دولت از حوزه تصدی گری به سمت حمایتی برود و برنامه های فرهنگی از سوی بخش غیر دولتی با محوریت مسجد در نقاط مختلف کشور سازمان دهی شود.
محمد دامادی، منتخب مردم ساری نیز در حمایت از وزیر پیشنهادی اظهار کرد: علی جنتی برآمده از سنت و معنویت سنتی است و در عرصه دانشگاه نیز حضور داشته است؛ به همین دلیل آشنایی گسترده ای با فرهنگ کشور دارد.
وی با اشاره به سوابق وزیر پیشنهادی در وزارت کشور و امور خارجه گفت: حضور وی در این دو وزارتخانه زمینه را برای شناخت او از مطالبات فرهنگی قومیت های مختلف مردم و همچنین فرهنگ سایر ملل فراهم کرده است.
دامادی با تأکید بر اینکه وصف اعتدال در وزیر پیشنهادی متجلی است، اظهار کرد: در سال های مدیریت علی جنتی، کارهای افراطی از سوی وی مشاهده نشده است.
وی افزود: وزیر پیشنهادی توجه عمیقی به مسائل فرهنگی کشور دارد؛ کسانی از برنامه ارائه شده برمی آشوبند که کوشیده اند فرهنگ را دولتی کنند.
دامادی افزود: برنامه ارائه شده به قدری جامع و کامل دیده شده است که بازنمایی اعتدال را می شود در آن دید؛ این برنامه حاکی از آن است که قرار نیست بخشهایی از فرهنگ در سایه سایر بخشها قرار گیرد.
حجتالاسلام سبحانینیا، منتخب مردم نیشابور نیز به عنوان موافق وزیر پیشنهادی به سوابق مبارزاتی و انقلابی علی جنتی اشاره کرد و گفت: وی فرزند واقعی انقلاب اسلامی و مبارزی نستوه است و بیش از یک دهه از معارف بلند حوزه بهره برده است.
وی با بیان اینکه وزیر پیشنهادی سه دهه تجربه مدیریت در عالیترین سطوح را دارد، گفت: وی پاکدست، مشورتپذیر، متواضع و بااخلاق است و جهان را میشناسد.
سبحانینیا در مورد برنامه ارائه شده از سوی وزیر پیشنهادی گفت: این برنامه نکات ارزشمندی در مورد مواجهه با تهاجم فرهنگی دارد و میتوان گفت جامعترین برنامه برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و میتواند به عنوان سند فرهنگی بسیار مهم و ضروری باشد.
وی افزود: در این برنامه خبری از افراط و تفریط نیست و هم ایرانی و هم اسلامی است.
سبحانینیا عدالت فرهنگی را که در برنامه پیشنهادی مورد توجه قرار گرفته را یک آرزو عنوان کرد و گفت: در این برنامه تمرکززدایی مطرح شده و مردم را در برنامههای فرهنگی سهیم میداند، در عین حالی که خود را از عرصه فرهنگ کنار نمیکشد؛ در این برنامه سعی شده همه مردم از برنامههای فرهنگی بهره ببرند.