سفارش تبلیغ
صبا ویژن

روایات اهل بیت علیهم السلام 4

در مورد امر به معروف و نهی از منکر

پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله فرمودند:

 

لا یَأمُرُ بِالمَعروفِ وَلا یَنهى عَنِ المُنکَرِ إلاّ مَن کانَ فیهِ ثَلاثُ خِصالٍ : رَفیقٌ بِما یَأمُرُ بِهِ رَفیقٌ فیما یَنهى عَنهُ ، عَدلٌ فیما یَأمُرُ بِهِ عَدلٌ فیما یَنهى عَنهُ، عالِمٌ بِما یَأمُرُ بِهِ عالِمٌ بِما یَنهى عَنهُ؛

امر به معروف و نهى از منکر نکند مگر کسى که سه خصلت در او باشد: در امر و نهى خود مدارا کند، در امر و نهى خود میانه روى نماید و به آنچه امر و نهى مى کند، دانا باشد.

 

بحارالأنوار، ج100، ص87، ح64



      

آیات قرآن کریم 5

در مورد امر به معروف و نهی از منکر

آیه 110 سوره آل عمران :

 

کُنتُمْ خَیْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنکَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَلَوْ آمَنَ أَهْلُ الْکِتَابِ لَکَانَ خَیْرًا لَّهُم مِّنْهُمُ الْمُؤْمِنُونَ

وَأَکْثَرُهُمُ الْفَاسِقُونَ  "110"

 

شما بهترین امتى هستید که براى مردم پدیدار شده‏اید: به کار پسندیده فرمان مى‏دهید، و از کار ناپسند بازمى‏دارید، و به خدا ایمان دارید. و اگر اهل کتاب ایمان آورده بودند قطعاً برایشان بهتر بود برخى از آنان مؤمنند و [لى‏] بیشترشان نافرمانند.  "110"



      

روایات اهل بیت علیهم السلام 5

در مورد امر به معروف و نهی از منکر

امام على (علیه السلام) فرمودند:

 

مَن أمَرَ بِالمَعروفِ شَدَّ ظَهرُ المُؤمِنِ وَمَن نَهى عَنِ المُنکَرِ أَرغَمَ أَنفَ المُنافِقِ وَأَمِنَ کَیدَهُ؛

هر کس امر به معروف کند به مؤمن نیرو مى‏بخشد و هر کس نهى از منکر نماید بینى منافق را به خاک مالیده و از مکر او در امان مى‏ماند.

 

کافى،ج2، ص50، ح1



      

آیات قرآن کریم 4

در مورد امر به معروف و نهی از منکر

آیه 104 سوره آل عمران:

 

وَلْتَکُن مِّنکُمْ أُمَّةٌ یَدْعُونَ إِلَى الْخَیْرِ وَیَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَیَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنکَرِ وَأُوْلَـئِکَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ  "104"

 

و باید از میان شما، گروهى، [مردم را] به نیکى دعوت کنند و به کار شایسته وادارند و از زشتى بازدارند، و آنان همان رستگارانند. "104"



      

روایات اهل بیت علیهم السلام 8

جایگاه امر به معروف و نهی از منکر در روایات

پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله فرمودند:

 گروهی هستند که نه پیامبرند ونه شهید؛ ولی مردم به مقام آنان که به خاطر امر به معرو.ف به دست آورده اند غبطه می خورند .



      

روایات اهل بیت علیهم السلام 6

در مورد امر به معروف و نهی از منکر

پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله فرمودند:

 

لا یَزالُ النّاسُ بِخَیرٍ ما أمَروا بِالمَعروفِ وَنَهَوا عَنِ المُنکَرِ وَتَعاوَنوا عَلَى البِرِّ وَ التَّقوى فَإذا لَم یَفعَلوا ذلِکَ نُزِعَت مِنهُمُ البَرَکاتُ، وَ سُلِّطَ بَعضُهُم عَلى بَعضٍ و َلَم یَکُن لَهُم ناصِرٌ فِى الأرضِ وَ لا فِى السَّماءِ؛

تا زمانى که مردم امر به معروف و نهى از منکر نمایند و در کارهاى نیک و تقوا به یارى یکدیگر بشتابند در خیر و سعادت خواهند بود، اما اگر چنین نکنند، برکت‏ها از آنان گرفته شود و گروهى بر گروه دیگر سلطه پیدا کنند و نه در زمین یاورى دارند و نه در آسمان.

 

تهذیب الاحکام، ج6، ص181، ح22



      

روایات اهل بیت علیهم السلام 7

خاصیت امر به معروف و نهی از منکر

 حضرت علی (علیه السلام) فرمودند:


مَن اَمَرَ بِالمَعرُوفِ شَد ظُهُورِ المُؤمِنینَ وَ مَن نَهی عَنِ المُنکَرِ اَرغمَ اَوفِ الفاسِقِینَ


کسی که امر به معروف می‌کند، در واقع پشت مؤمنین را محکم می‌گرداند. و کسی که نهی از منکر می‌کند، بینی فاسقان را با این عمل به خاک ذلت می‌مالد.



      

رابطه حیا، حجاب و عفاف

شهید مطهری: کسی که زیبایی اندیشه دارد زیبایی ظاهر خود را به نمایش نمی گذارد

سدیر صیرفی از امام صادق(ع) از پدران بزرگوارش از رسول خدا(ص) روایت کرده است که فرمودند: «خلق نور فاطمه(س) قبل ان تخلق الارض والسماء» نور فاطمه پیش از خلقت آسمان و زمین آفریده شد. 
خداوند در روی زمین بر انسانها نعمت را کامل کرده است همانگونه که پیامبر(ص) می فرماید: من دو چیز گرانبها را در نزد شما به امانت می گذارم اول قرآن و دوم عترت و خاندان من است. آن حضرت راه صلاح و رستگاری انسان را در تمسک به این دو چیز می داند. یکی از مواردی که باید به آنها تمسک جست رعایت حجاب و عفاف و حیا در رفتار است که البته الگوی ما در این باب، ائمه اطهار(ع) به ویژه حضرت زهرای مرضیه(س) می باشد. 
پیامبر گرامی اسلام(ص) فرمودند: حیا زیباست، اما در زنان زیباتر است. 

دشمن قسم خورده انسان ابلیس، هر لحظه در کمین است تا انسان را از مسیر خشنودی خداوند بیرون براند. یکی از کارسازترین سلاح های او دوری از حیا و عفاف و حجاب می باشد. 
حیا، دیبای دلنشینی است که بر هر قامتی زیباست ولی آن هنگام که این جامه بر قامت زنان پوشانده شود، زیبایی اش چند برابر و حسن آن افزون تر و تماشایی تر می شود. 
در هر جامعه ای که حیا پوشش رفتار مردم آن جامعه باشد سلامت اخلاقی، سلامت رفتاری و سلامت فکری بر آن جامعه حاکم خواهد شد. همچنانکه اگر بی حیایی دامنگیر جامعه ای گردد، فساد اخلاقی و رفتاری و افکار باطل در آن جامعه جریان می یابد و روشن است اگر سلامت فکر و اخلاق و رفتار از جامعه رخت بر بندد نه تنها آینده ای روشن و متعالی و جامعه مترقی نخواهیم داشت بلکه انحطاط و افول را نیز در جامعه شاهد خواهیم بود و انسانیت از جامعه خواهد رفت و آرامش روانی و اجتماعی جای خود را به ناآرامی و اضطراب می بخشد. 
از سوی دیگر زنان، مؤثرترین و پرنفوذترین قشری هستند که می توانند با حفظ ملکه حیا، جامعه را در مسیر سلامت روانی و فکری پیش ببرند و شکوه زیبایی را در جامعه حاکم کنند. 

حجاب محدودیت نیست، مصونیت است

یکی از شبهاتی که نسبت به حجاب مطرح می شود، این است که حجاب محدودیت است! پاسخ این است که اتفاقاً حجاب نه تنها محدودیت نیست بلکه ابزاری بازدارنده برای مزاحمان است که فرصت حضور زن در عرصه های گوناگون را افزون می کند. دلیل آسیب پذیری زن، ظاهر جذاب اوست. از این رو زن برای ایفای نقش اجتماعی خود باید به گونه ای در جامعه ظاهر شود که دچار اضطراب درونی نشود. چنانچه قرآن کریم در سوره احزاب آیه59 می فرماید: «ای پیغمبر به زنان و دختران خود و زنان مؤمنان بگو که خویشتن را به چادر فرو پوشند که این کار برای اینکه آنها شناخته شوند تا از تعرض و جسارت آزار نکشند بر آنان بسیار بهتر است.» 
خداوند پوشش زن را مایه ایمنی او از آزار مردان هوس باز دانسته است. برهنگی و خودنمایی در قالب پوشش، یکی از مسائل عصر حاضر است. از دارندگان چنین پوششی به «کاسیات عاریات» یعنی پوشیدگان برهنه تعبیر شده است. برهنگی لباس یا به سبب جنس پارچه آن است که نازک و بدن نما باشد و یا بخاطر نوع دوخت آن که به بدن بچسبد و حجم بدن را به نمایش گذارد. 

«بر شما باد که لباسهای ضخیم بپوشید که هرکس لباس نازک بپوشد دینش هم نازک و ناتوان خواهد شد. مبادا، هیچ کدام از شما با لباس بدن نما در برابر خداوند متعال بایستد.» (وسائل الشیعه ج5، ص29) 
پوشیدن چنین لباسهایی در حقیقت احیای برهنگی و برخاسته از بی حیایی است. این امر در سیره پیامبر چنان اهمیتی داشته است که وقتی ایشان پارچه نازکی می دیدند، به پوشیدن لباس دیگری در زیر آن توصیه می کردند. 
«امام علی(ع) فرموده است: هرگاه مردی برهنه شود شیطان به او نگاه انداخته و در او طمع می کند.» 

مسأله پوشش و حجاب و حیا تنها مخصوص زنان نیست و مردان نیز باید آن را رعایت کنند تا امنیت و ارتباط های اجتماعی زن و مرد هرچه بیشتر شود. گذشته از این که توجه به این نکات بر وقار و ابهت مرد نیز می افزاید.
 
مرد یا زنی که از نظر حجاب و حیا دچار مشکل هستند برای جنس مخالف خود ایجاد جذابیت و یا دست کم جلب توجه می کند که هر پوشش و آرایشی که به خودنمایی و جلب توجه بیانجامد، نشانه بی حیایی و مروج ارتباط ناسالم و بنابراین ناپسند است. 

تشابه لباس

امام صادق(ع) می فرماید: درباره مردی که لباسش بر زمین کشیده می شد فرمود: در نظر ما شباهت مردان به زنان، پسندیده نیست. 
(وسائل الشیعه، ج5، ص42) 
در اجتماع، هر یک از زن و مرد با ویژگیهای ظاهری خاص خود شناخته می شوند. این ویژگیها برآیند حرکات و رفتار و نیز پوشش ظاهری آنهاست. جابجایی این ویژگی نه تنها در شرع که در عرف نیز پسندیده نیست و رفتاری خلاف عفت و حیا برشمرده می شود. 

جایگاه لباس حیا

حیا حقیقتی والاست که تنها ویژه جسم انسان نیست. روح انسان نیز به پوشش شرم نیاز دارد و بلکه حیای برون، برخاسته از حیای درون است. بنابراین گستره حیا بسی بی کرانه است و همه آفاق وجود انسان را در برمی گیرد از مجموع گفتار، رفتار و حرکات انسانی، تصویری در ذهن برجای می ماند که به او شایستگی عنوان باحیا می بخشد. به دیگر بیان حیا ماهیتی معنوی دارد که حتی یکی از شیوه های کنترل و مدیریت در جامعه یاری جستن از حیا و عفاف زن و مرد است. 

حیا و حجاب یکی از ارکان حفظ خانواده

امام صادق(ع) فرموده است: وقتی آیه ششم سوره تحریم نازل شد که خداوند در آن می فرماید: «ای کسانیکه ایمان آورده اید، خودتان و خانواده خود را از آتش حفظ کنید. مردی از مسلمانان شروع به گریستن کرد و گفت: من درحالی که از خویشتن عاجز و ناتوانم، تکلیف خویشاوندانم نیز بر عهده ام نهاده شد. پیامبر(ص) فرمودند: برای تو همین اندازه بس است که هرچه خود می طلبی، از آنان نیز بطلبی و از آنچه خود را بازمی داری، بازشان داری.» (وسائل الشیعه ج16، ص147) 
از این دستور پیامبر(ص) می توان فهمید که مرد در خانواده به عنوان پشتوانه و استوانه در برابر رشد و انحطاط انسانی اعضای خانواده مسئول است. 

مهم اینست که مرد و زن نسبت به حیای دینی خانواده دغدغه داشته باشند و تنها تأمین نیازهای مادی، مسئولیت را تمام شده نپندارد. بدیهی است رفتار شایسته و کردار بایسته همراه با حیا و عفاف مرد و زن در خانواده، بهترین الگو و تأثیرگذارترین پیام راستی و درستی است و باید نتیجه را به خداوند واگذاریم. 
امام صادق(ع) در این باره فرمودند: «حیا از ایمان است و ایمان در بهشت.) (کافی ج2، ص106)



      

پیامک حجاب و عفاف

 

حجاب و عفاف

ای پیامبر به زنان و دختران خود و زنان مومن بگو که خویشتن را به چادر بپوشند.
سوره احزاب/ آیه59
.
.
.
گل عفاف، در بوستان حجاب می روید.
جواد محدثی
.
.
.
پوشیده و محفوظ داشتن زن مایه آسایش بیشتر و دوام زیبایى اوست.(1)
امام علی(علیه السلام)
.
.
.
حفظ چادر زخم ها را مرحم است
دست رد بر سینه نامحرم است
حفظ چادر التیام دردهاست
سد محکم در بر نامردهاست
روز حجاب و عفاف گرامی باد.
.
.
.
حجاب زن برای طراوت و زیبایی اش مفیدتر می باشد.(2)
امام صادق(علیه السلام)
.
.
.
بیا فکر کنیم حجاب محدودیت است، من آزادانه عاشقت هستم ای زیباترین محدودیت دنیا...
روز حجاب و عفاف گرامی باد.
.
.
.
ای خواهر دینی ام!
چادر سیاهی که تو را احاطه کرده، از خون سرخ من کوبنده تر است.
شهید عبدالله محمودی
.
.
.
هدیه شوهر به همسر خود، از عوامل افزایش پاکدامنی زن است.(3)
پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله)
.
.
.
در امور خویش سرگردان مشو
نو عروس چشم نامحرم مشو
خواهر من قلب مهدی خسته است
از گناه ماست که او رو بسته است
روز حجاب و عفاف گرامی باد.
.
.
.
بهترین زنان شما، زنی است که برای شوهرش آرایش و خودنمایی کند، اما خود را از نامحرمان بپوشاند.(4)
پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله)
.
.
.
مادرم
زمانی که خبر شهادتم را شنیدی گریه نکن،
زمان تشیع و تدفینم گریه نکن،
زمان خواندن وصیت نامه ام گریه نکن؛
فقط زمانی گریه کن که مردان ما غیرت را فراموش می کنند و زنان ما عفت را.
شهید سعید زقاقی
.
.
.
نگاه به نامحرم تیری از تیرهای شیطان بر قلب انسان است.(5)
امام صادق(علیه السلام)

حجاب و شهادت
 
پی نوشت:
1- غرر الحکم(5820)
2- المستدرک، ج5
3- من لایحضر الفقیه، ج 4، ص 281
4- بحارالانوار، ج 103، ص 235
5- من لا یحضره الفقیه، ج 4، ص



      

رعایت عفاف موجب گرم شدن کانون خانواده

 

خانواده

به نظر شما رابطه ی زن و شوهر در کدام فرهنگ صمیمی تر است؟ همسران در فرهنگ غرب با یکدیگر گرم تر هستند یا در فرهنگ اسلامی؟

زوجی که حق دارد خارج از محیط خانواده، با دیگر افراد ارتباط داشته باشد و نیاز های عاطفی یا جنسی خود را برطرف نماید؟
و یا زوجی که نیازهای عاطفی و جنسی خود را فقط برای همسر خود هزینه می کند و تلاش می کند رضایت او را به دست آورد؟ چرا که گزینه های دیگری برای ابراز محبت وجود ندارد.

در فرهنگ غرب، به علت آزادی مطلقی که وجود دارد؛ هر یک از زن و مرد حق دارند با جنس مخالف خود ارتباط داشته باشند. از این رو هنگامی که در رابطه ی آنها مشکلی پیش می آید، به راحت ترین راه یعنی پاک کردن صورت مسأله روی می آورند و نیازهای خود را با جنس مخالف دیگری برطرف می سازند. این در حالی است که در فرهنگ اسلامی به علت محدودیتهای ارتباط زن و مرد و همچنین تعهدهای سنگینی که بین زن و شوهر وجود دارد این امر بسیار دشوار تر است و زوجین سعی در حل کردن مشکل خود دارند.

اگر چه در هر دو فرهنگ موارد مستثنایی وجود دارد؛ لیکن آنچه در سطح جامعه ی غرب و یا فرهنگی که بدان سمت حرکت می کند، مشاهده می کنیم این است که: از هم پاشیدن خانواده بسیار راحت تر از جوامعی است که فرهنگ اسلامی را در خود تقویت می کند.

از این رو به نظر می رسد روابط بین زن و شوهر در فرهنگ اسلامی گرم تر، صمیمی تر و مستحکم تر می باشد.

نظر شما در این رابطه چه می باشد؟



      
<   <<   21   22   23   24   25   >>   >