این عکس روز چهارشنبه گذشته، نخستین روز ماه رمضان در فرانسه، گرفته شده بود.
این عکس، به طور گسترده ای از سوی کاربران شبکه های اجتماعی بازنشر شده بود.
رویترز روزانه 400 هزار تا 600 هزار کلمه خبر و گزارش خبری و به طور میانگین 1000 عدد عکس در روز تولید می کند و هر روز از میان عکس های تولیدی، بهترین را انتخاب می کند.
به گزارش فرهنگ نیوز، جوانی نزد شیخ حسنعلی نخودکی اصفهانی آمد و گفت: سه قفل در زندگی ام وجود دارد و سه کلید از شما می خواهم.
قفل اول اینست که دوست دارم یک ازدواج سالم داشته باشم.
قفل دوم اینکه دوست دارم کارم برکت داشته باشد.
قفل سوم اینکه دوست دارم عاقبت بخیر شوم.
شیخ نخودکی فرمود برای قفل اول، نمازت را اول وقت بخوان. برای قفل دوم نمازت را اول وقت بخوان. و برای قفل سوم نمازت را اول وقت بخوان.
جوان عرض کرد: سه قفل با یک کلید؟؟!
شیخ نخودکی فرمود :
نماز اول وقت شاه کلید است!
به گزارش فرهنگ نیوز به نقل از پایگاه اطلاع رسانی بعثه مقام معظم رهبری، سایر مذاهب اسلامی که توجه ویژهای به این نماز در ماه مبارک رمضان دارند، به پیروان مکتب اهل بیت علیهم السلام خرده میگیرند که چرا شیعیان به این سنت (!) عمل نکرده و این نماز را نمیخوانند؟
در ادامه به کیفیت نماز تراویح و نظر رسول خدا(ص) و ائمه(ع) درباره این نماز مستحبی اشاره میکنیم.
نماز تراویح چگونه است؟
«تراویح» جمع «ترویحه» و در اصل اسم است برای مطلق نشستن که در اصطلاح به معنای نشستن برای استراحت پس از خواندن چهار رکعت از نمازهای مستحبی در شبهای ماه رمضان است.
(1) اهل سنت نماز تراویح را با آنکه مستحب است به جماعت بجا میآورند، اصل نوافل شبهای ماه رمضان علاوه بر نوافل نماز شب 20رکعت (در بیست شب اول) یا 30 رکعت (در 10 شب دیگر) است که آن را همه قبول دارند، ولی به جماعت خواندن آن محل اختلاف است.
شیعه امامیه، این شکل نماز خواندن را جزء شریعت نمیداند. بلکه از بدعتهای برخی صحابه میشمارد زیرا مسلم این است که پیامبر اکرم (ص) از به جای آوردن نماز مستحبی در مسجد دوری میکرد. عبدالله بن سعد از پیامبر اعظم (ص) پرسید: نماز مستحبی را در خانه به جای آوردن بهتر است یا در مسجد؟ حضرت فرمود: آیا نمیبینی که خان? من چقدر به مسجد نزدیک است؟ با این وصف من دوست دارم که نمازهایم را در خانهام به جای آورم مگر این که نمازهای واجب باشد. (2)
همچنین آن بزرگوار فرمود: بر شما باد به نماز در خانههایتان؛ زیرا بهترین نماز انسان نمازی است که در خانه خوانده شود مگر نمازهای واجب. (3)
نماز تراویح جزو سنت پیامبر نیست
از جانب دیگر پیامبر (ص) این نوع از نمازهای مستحبی را به جماعت بجا نیاورده است. و حتی در زمان ابی بکر هم سابقه نداشته است. روایتی از کتاب «بخاری» (از منابع اصلی حدیثی نزد اهل سنت) به صراحت بیان میکند که اقامه آن به جماعت از بدعتهای خلیفه دوم بوده است. وی از ابن شهاب و او از عبدالرحمن بن عبد القاری نقل میکند که: «در یکی از شبهای رمضان با عمر به مسجد رفتیم. دیدم مردم دسته دسته پراکنده هستند و هر کسی برای خود یا با گروه خود نماز میخواند. عمر گفت: به نظر من اگر اینان به یک امام اقتدا کنند بهتر است پس دستور داد ابی بن کعب پیش نماز همه باشد. شبی دیگر با وی به مسجد رفتیم و دیدیم مردم نمازهای مستحبی شبهای رمضان را به جماعت میخوانند. آن گاه عمر گفت: این بدعت خوبی است» (4)
از این رو مسلمانان همواره این نماز را فرادا بجای میآوردند تا اینکه عمر جماعت را بدعت نهاد اما این سخن که گفته شود بدعت نیکو و حسنی است با ادله شرعی که تمام بدعتها را نکوهش میکند ناسازگار است. رسول خدا (ص) فرموده: هر بدعتی گمراهی است.
(5) با این حال اهل سنت به این بدعت گذاری تصریح نیز میکنند چنان که قلقشندی میگوید: عمر اولین کسی است که جماعت رمضان را تشریع کرد و آن در سال 14 هجری بود.
(6) ابن عبدالبر درالاستیعاب میگوید: اوست که ماه رمضان را با نماز مستحبی دسته جمعی نورانی کرد! (7)
آراء علمای اهل سنت درباره اقدام عمر به گونهای است که گویی خدا و رسولش از حکمت جماعت در نوافل غافل بودهاند و شخصی دیگر توانسته آن را احیا کند؟
نظر اهل بیت درباره نماز تراویح
در حقیقت در این زمینه نه تنها دلیلی وجود ندارد بلکه به جماعت خواندن نماز تراویح از دیدگاه پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت (ع) پذیرفته نیست. برای نمونه:
امام صادق (ع) میفرماید: به پا داشتن تراویح به جماعت جایز نیست. (8)
در روایتی دیگر آمده است: زمانی که امیرمؤمنان علی (ع) در کوفه بود مردم کوفه به خدمت حضرت آمدند و امام جماعت برای نماز تراویح درخواست کردند. حضرت جواب منفی داد و آنان را از اقامه نوافل شبهای ماه رمضان به جماعت نهی کرد. (9)
سلیم بن قیس هم از امیرالمؤمنین (ع) نقل میکند که فرمود: به خدا سوگند! دستور دادم که مردم در ماه رمضان جز بر نمازهای واجب جماعتی را بر پا نسازند و به ایشان گفتم که ادای نافلهها به جماعت بدعت است. برخی از لشکریانم فریاد برآوردند که ای اهل اسلام! سنت عمر تغییر کرد. او ما را از نمازهای نافل? ماه رمضان باز میدارد. تا آن جا که ترسیدم در لشکرگاه سر به شورش نهند. (10)
منابع:
1. فتح الباری، ج4ص217
2 –. مسند احمد، ج4، ص342.
3. همان، ج 5، ص 184
4- صحیح بخاری، ج2ص308کتاب صلاه التراویح ح2010.
5- صحیح مسلم، کتاب الجمعه، باب تخفیف الصلاه والخطبه، ص393ح1889.
6- - ماثر الانافة فی معالم الخلافه، ج 2، ص 337. بیروت، عالم الکتب.
7- ابن عبدالبر، الاستیعاب ج3ص1145.
8 -بحار الانوار ج10ص363.
9- وسائل الشیعه، ج 8، ص 47ح10066.
10-. همان، ص 46 ح 10065.
آیتالله مصباح یزدی:
ایمان و ولایت شرط استفاده از شفاعت اهل بیت است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیتالله محمد تقی مصباح یزدی، استاد اخلاق حوزه علمیه در نوزدهمین شب از ماه مبارک رمضان در جلسه اخلاق خود که در دفتر مقام معظم رهبری در قم(حسینیه حضرت امام خمینی) برگزار شد، امتحانات الهی را مورد توجه قرار داد و گفت: اهل بیت عصمت و طهارت(ع) امتحانات سختی را پشت سر گذاشتند و شیعیان آنها هم در مراتب پایینتر، مشکلات فراوانی را باید تحمل کنند، البته شیعه بودن لوازمی دارد که نخستین مورد آن ترک گناه و آراسته شدن به تقواست.
شیعیان به صورت کامل بر اجر و ثواب صبر بر مشکلات واقف نیستند
وی افزود: روایاتی داریم با این مضمون که شیعیان ما نسبت به ما صبر بیشتری دارند؛ در توضیح اینگونه احادیث باید گفت یکی از دلایل آن است که شیعیان به صورت کامل بر اجر و ثواب صبر بر مشکلات واقف نیستند و اهل بیت(ع) همه آن را میدانند و دیگر اینکه بلاها به صورت ناگهانی وارد میشوند و آمادگی شیعیان برای مقابله با آنها بسیار کمتر است، از این رو صبر بیشتری را میطلبد.
استاد اخلاق حوزه علمیه قم با تأکید بر افضل بودن صبر ائمه اطهار(ع) نسبت به سایرین، اظهار داشت: سخت بودن اعمال نسبت به یکدیگر هرچند ملاکی برای برتری آنها محسوب میشود اما جزو ضعیفترین آنها است.
تعیین برتری کارها در گرو اخلاص نیت و معرفت صحیح
وی ادامه داد: آنچه در حقیقت برتری کارها را نسبت به یکدیگر تعیین میکند خالص بودن نیت و معرفت صحیح است به همین دلیل روایاتی داریم که میگویند ضربت شمشیر علی(ع) در جنگ خندق از عبادت انسانها و جنها افضل است.
آیتالله مصباح یزدی با اشاره به آیاتی از قرآن کریم، خاطرنشان کرد: مؤمنان و خداپرستان در طول تاریخ فراوان بودهاند اما یک ضربت شمشیر حضرت علی(ع) از عبادات همه آنها برتر بوده است.
وی معرفت، ایمان و خلوص نیت را از جمله عوامل دخیل در فراوانی ثواب عبادات و اعمال خیر دانست و افزود: تفاوت میان معرفت شیعیان با ائمه اطهار(ع) همچون تفاوت میان زمین تا آسمان است.
استاد اخلاق حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: در دعاها میخوانیم که هیچ کس طمع آن را ندارد که به معرفت و جایگاه اهل بیت(ع) برسد و ما نیز میگوییم حتی طمع به درک آن مقام را هم نداریم بلکه همین که اهل بیت(ع) مانند ما بشر آفریده شدهاند و شعاعی از انوار مبارک شان به ما میرسد سبب توفیق مان خواهد بود.
محبت حضرت فاطمه معصومه(س) سنگینتر از محبت تمام مادران عالم
وی با اشاره به محبت فراوان اهل بیت(ع) نسبت به شیعیان تصریح کرد: میتوان اینگونه گفت که اگر محبت همه مادران عالم از آغاز آفرینش آدم تا روز قیامت را یکجا در کفهای از ترازو قرار دهند محبت شخصیتی همچون فاطمه معصومه(س) نسبت به شیعیان واقعی از همه آنها سنگینتر خواهد بود.
آیتالله مصباح یزدی تأکید کرد: اهل بیت(ع) بهترین دلسوز نسبت به پیروان خود هستند و دوست دارند آنها همواره در راه حق و حقیقت حرکت کنند، این محبت فراوان سبب میشود آنها شفیع شیعیان در نزد خداوند باشند و حتی یک «یا علی» یا یک «یا فاطمه» را بدون جواب نگذراند.
رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) بیان داشت: شیعیان باید رابطه میان خود و اهلبیت(ع) را تحکیم بخشند و اگر این رابطه وجود ندارد آن را به وجود بیاورند وگرنه دنیازدگی و هوسرانیها به کلی آنها را نابود کرده و ممکن است حتی برخی شیعیان را به جایی برساند که از کار امامان خود ایراد هم بگیرند.
دعای امام زمان(عج) برای شیعیان نشان از اوج محبت حضرت دارد
وی با اشاره به روایتی از امام زمان(عج) گفت: ایشان فرمودهاند ما شیعیان خود را هیچگاه فراموش نکرده و در همه احوال همه آنها را به خاطر داریم و برایشان دعا میکنیم؛ این امر نشاندهنده اوج محبت امام عصر(عج) نسبت به پیروان شان بوده و شیعیان باید این مسأله را افتخاری عظیم برای خود بدانند.
ایمان و ولایت شرط شفاعت اهل بیت(ع)
آیتالله مصباح یزدی ایمان و ولایت را شرط شفاعت اهل بیت(ع) دانست و افزود: این امر باید تا زمان مرگ ادامه یابد زیرا چه بسیار افرادی بودهاند که تا آن لحظه از این دو عامل بهره میبردند اما وقتی مشاهده کردند که همه دلبستگیهای مادیشان را باید از دست بدهند ایمان و اعتقاد به ولایت را از دست دادند.
استاد برجسته حوزه علمیه قم با بیان اینکه دارا بودن ایمان و اعتقاد به ولایت سبب قرار گرفتن انسان در ردیف افراد میشود که از شفاعت اهل بیت(ع) در روز قیامت برخوردار خواهند بود ابراز داشت: همه ما امید آن را داریم که خداوند به برکت وجود مقدس امام زمان(عج) مسلمانان به ویژه شیعیان را از شر آفات و بلاها حفظ کرده و ما را عاقبت به خیر کند.